De Cane Corso

Waar begin je aan, als je een Cane Corso wilt aanschaffen?

Vaak zien mensen hun 1e Cane Corso op straat, bij vrienden/ kennissen of op een hondenshow als ze op zoek zijn naar dat ene ras wat hun hart doet overslaan.
Mensen zijn vaak verliefd op die 1e indruk, gaan speuren op internet en komen soms helaas niet verder dan die ene leuke en mooie advertentie op marktplaats of 1 site van een fokker die dan 'toevallig' pups heeft liggen..
Vervolgens gaan ze kijken bij dat nestje, zijn helemaal verliefd op dat ene pupje, maar beginnen aan iets, zonder dat ze zich echt goed verdiept hebben in de fokker, voorouders en gezondheid van de pup en wat de Cane Corso als volwassen hond precies inhoudt.
Ik raad iedereen aan om eerst bij verschillende fokkers te gaan kijken, zeker als zij nog geen pups hebben maar alleen de volwassen honden.
Zo krijg je toch een beter beeld van wat de Cane Corso precies inhoudt en ben je niet meteen verliefd op die schattige blauwe puppy oogjes.
Want eerlijk is eerlijk, wie valt daar nu niet voor ;)Ik hoop door mijn site, dit stuk, dat mensen (nog) beter gaan nadenken over waar ze aan beginnen.
De Cane Corso is een prachtig en uniek ras met vele kwaliteiten, ik hoop dat we door middel van een nog betere voorlichting een juiste indruk van een CC kunnen neerzetten :)
Dat mensen niet over 1 nacht ijs gaan en heel goed weten waar ze aan beginnen, want als we veel geluk hebben kan dit ras wel 12 jaar worden.

Waarom maak je een keuze voor dit ras?

De aanschaf van een Cane Corso moet altijd een goed doordachte, en dus geen overhaaste beslissing zijn.
Een Cane corso is geen klein hondje, als Cane Corso's volwassen zijn wegen ze gemiddeld tussen de 45 en 60 kg.
Daarnaast zijn de meeste Cane Corso's fysiek erg sterk en hebben een karakter dat echt bij de dogachtigen hoort.
Voor iedereen die van robuust, maar toch atletisch houdt, van erg waaks maar heel trouw en van honden die die ene blik hebben die dwars door je heenkijkt, dan ben je bij dit ras aan het goede adres.

Weeg voor en nadelen tegen elkaar af, bezoek meerdere fokkers en spreek met verschillende Cane Corso eigenaren om een zo breed mogelijk beeld te krijgen van de CC.
Niet alle CC's zijn altijd makkelijk naar soortgenoten, zeker niet naar honden van hetzelfde geslacht.
Ook kan de Cane Corso behoorlijk eenkennig zijn en stelt aandacht van bepaalde personen niet altijd op prijs, dat is iets wat een CC eigenaar altijd in het achterhoofd moet houden.Ontwikkeling van de Cane Corso

Een Cane Corso is meestal vrij laat klaar met ontwikkelen.
Een reu is echt volwassen op een leeftijd van 3 a 4 jaar (qua bouw en gedrag), een teef tussen de 2 en 3 jaar.(Dit verschilt per hond!)
Meestal krijgen Cane Corso's tussen de 3 maanden en de 1,5 jaar een 'slungelfase'.
Ze zijn dan aan de achterkant wat overbouwd, hebben hun poten niet altijd goed onder controle en lijken soms iets te mager.
Na 2 jaar gaan ze meestal in de breedte groeien en dat gaat vaak door tot ze 3 of 4 jaar zijn.
Ik raad puppykopers ook altijd aan om niet te vroeg te gaan casteren of steriliseren.
Dit te vroeg doen kan de groei en vorming van karakter belemmeren, als mensen dit al van plan zijn is dit vaak echt verstandig als ze ruim 2 jaar zijn geweest.Karakter van de Cane Corso

Bij een goede en consequente opvoeding, daarnaast een positieve socialisatie, zijn Cane Corso's stabiele en zelfverzekerde honden.
Die zelfverzekerdheid horen ze uit te stralen!Een goede socialisatie van de Cane corso is heel belangrijk, probeer een jonge pup zoveel mogelijk POSITIEVE ervaringen op te laten doen.
Overdrijf daarin ook niet, want een een pup moet natuurlijk niet overprikkeld worden.
Een Cane corso is ontzettend inteligent en onthoudt goede dingen, maar vooral ook de negatieve dingen.
Maken ze tijdens hun socialisatie periode iets negatiefs mee met bijv een bepaald ras of bepaalde personen, zullen ze dit onthouden en kunnen ze in de toekomst een afkeer hebben tegen veel honden van dit ras of tegen bepaalde personen.
De Cane Corso heeft vaak 1 echte baas waar ze alles voor doen.
Ze kunnen prima als huishond functioneren, mits ze van jongs af aan gewend zijn aan het gezinsleven met jonge kinderen en eventueel andere huisdieren en daarnaast voldoende beweging en geestelijke uitdaging krijgen.
Cane Corso's zijn trouw aan het gezin en zullen niet snel weglopen.

Toch zullen niet alle CC's goed met kinderen kunnen omgaan, zij zien deze niet als roedelleider en zulen soms proberen boven hen in de rangorde te komen staan.
Hier zullen mensen met (jonge) kinderen erg goed rekening mee moeten houden!
Ook zijn ze vooral als ze jong zijn, nog erg onstuimig en kunnen zo in hun gekkigheid kinderen omver lopen bijv.
In veel gevallen is een Cane Corso wel een volwaardig lid van het gezin en draait hij/ zij prima mee in alles wat het gezin onderneemt :)

Socialisatie

Of alleen een puppy cursus voldoende is, hangt helemaal van het karakter van de pup af en de tijd en ervaring die de eigenaar heeft.
Toch raad ik zelf altijd aan om minimaal 2 of 3 cursussen met uw CC te doen, dit is niet alleen erg leuk en leerzaam, het versterkt de band tussen de CC en het baasje enorm!
Wat in de toekomst enorm in uw voordeel kan zijn!
Onder socialisitie versta ik oa;
-Hond laten wennen aan vreemde/ harde geluiden, bijv scooters, de bus, veel kinderen enz enz
-Hond kennis laten maken met verschillende andere honden, zowel reuen als teven.
-Hond op een positieve manier laten kennis maken met verschillende mensen, van jong tot oud.


Socialiseren kan worden omschreven als het proces waarbij een hond leert de individuen waarmee hij samenleeft te herkennen en op hen te reageren.
Dit betreft dus mensen en andere honden, maar ook bijvoorbeeld katten, paarden en fietsers!
Socialisatie is een belangrijke fase in de vroege ontwikkeling van de pup.
Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat 1 op de 5 honden een gedragsprobleem heeft, dat voorkomen had kunnen worden door een betere socialisatie op jongere leeftijd.

Opvoeding

Ik ben van mening dat voor iedere hond geldt; 'Hoe beter de opvoeding van de hond is geweest, hoe leuker de hond is!'
Wat is er fijner dan overal te kunnen komen met je hond, zonder dat deze je omver trekt, andere mensen schrik aanjaagt door tegen hen op te springen enz.
Door bijv de pup vanaf het begin aan te leren dat de hond LAAG moet blijven, voorkomt u een ergernis bij andere mensen in bijv het park of bezoek bij u thuis.
Ik ben zelf regelmatig bij mensen met Cane Corso's geweest, waar de honden tegen je op bleven springen, baasjes grepen niet altijd in of honden luisterden gewoon niet.
Persoonlijk vind ik dat heel irritant, het is nergens voor nodig en kan verkeerd uitpakken voor zowel jezelf als voor de hond.
Ook trekken aan de riem is nergens voor nodig.
JIJ als baasje bent zijn/ haar roedelleider en bepaalt hoe hard er gelopen wordt en waarheen.
Ook dit begint als pupje, leer de pup dat hij/ zij jou moet volgen en beloon de pup daar dan uitbundig voor!Energie en beweging

De gemiddelde Cane Corso heeft behoorlijk wat lichaamsbeweging nodig.
Aan enkele 'plas en poeprondjes' per dag hebben de meeste CC's te weinig, bovendien bieden deze (vaak uiterst saaie) rondjes ook geen uitdaging.
Het is een actieve hond die graag in beweging is; alleen, samen met andere honden of met de baas.

Waak en verdedingshond

De CC is van oorsprong een (boeren)erfhond wiens taak het o.a. was om het erf te overzien en te bewaken.
Dat waken doet een Cane Corso vol overgave:
-Zo gauw iets in zijn blikveld komt wat hij niet vertrouwt, gaat hij daar zonder twijfel op af.

Gezondheid

De Cane Corso is over het algemeen een vrij gezond ras al komen bepaalde afwijking/ problemen wel regelmatig voor.
-Enkele voorbeelden hier van zijn;
*HD
*ED
*Gescheurde kruisbanden
*Epilepsie
*Cherry eyes
*Maagtorsie

Ik raad iedereen aan om over bovenstaande afwijkingen/ problemen te lezen, zodat je op voorhand problemen op tijd kunt herkennen en eventueel ingrijpen.
Daarnaast raad ik alle puppy eigenaren aan om een huisdierenverzekering af te sluiten voor de eerste 2 jaar.
Zelf heb ik mijn honden verzekerd bij Ohra en ben daar erg tevreden over.

Intelligentie

Een Cane Corso is enorm intelligent!!
Hij leert ontzettend snel en is erg leergierig, hij werkt graag voor de baas.
Het nadeel is wel, dat een CC zich snel verveelt en je dus niet eeuwig dezelfde oefeningen moet herhalen.
Ga je met een CC trainen, zoek dan een club waar ze verstand hebben van dit soort honden en waar je eventueel in een kortere tijd examens mag doen en over kunt stappen naar een hogere groep.
Dmv het positieve trainen en goed belonen van een CC bouw je een mooie band op met je CC, een band voor altijd!

Eventuele nadelen

-Bij een CC hoort soms (en bij bepaalde CC's veel) KWIJL!
Regelmatig vliegt het kwijl je om de oren, tot aan het plafond toe zelfs, en uw kleding houdt u zelden een hele dag schoon.-Cane Corso's zijn soms erg lomp in hun spel.
De kans dat u wel eens omver gelopen wordt, dus iets kan breken of een blauwe plek oploopt is niet ondenkbaar.
-Omdat Cane Corso's vrij groot en zwaar zijn, kunnen de dierenartsrekeningen ook hoog oplopen!!

Algemene Informatie

Afkomst: ItaliŽ
Gebruik: Waak en Gezinshond
Algemene verschijning: Middelgrote hond, massief maar toch elegant gebouwd, met krachtig lange spieren.
Belangrijke afmetingen: De lengte van het hoofd bereikt 36% van de schofthoogte. De lengte van de hond is 11% langer dan de schofthoogte.
Gedrag en karakter: Een buitengewoon intelligente hond die de kwaliteit heeft goed en kwaad zeer snel te onderscheiden, waaks (niet onnodig), zeer lief maar beschermend voor kinderen, moedig, vastberaden, goed af te richten, maar ook erg knuffelig.
Hoofd: Breed, typisch molosachtig, de bovenste lengte assen van de schedel en van de wang lopen grotendeels gelijk. De schedel is breed bij de jukbeenderen, de breedte is gelijk aan of groter dan de lengte van de schedel. Gewelfd voorhoofd met een goed gemarkeerde stop, die naar het achterhoofd tamelijk vlak wordt. Zichtbare plooi midvoor.
De neus: groot en zwart met wijde open neusgaten en loopt paralel met de neusrug. Duidelijk korte neus 36% van de kop, onderbijter, bovenlip licht los hangend, bedekt de onderkaak zodanig dat het onderste deel van het profiel gedomineerd wordt door de lippen. Brede en forse bovenkaak, nogal gebogen.
Ogen: Middelgroot, ovaal van vorm, naar voren geplaatst en licht uitpuilend. Aansluitend ooglid. Kleur van de iris zo donker mogelijk, afhankelijk van de kleur van de vacht, diverse kleuren mogelijk. Intelligente en waakse blik.
Oren: Driehoekig, hangend, met brede inplant, hoog geplaatst boven het jukbeen. Meestal worden ze gecoupeerd tot korte driehoek.
Hals: Massief, 30% keelhuid, even lang als hoofd.
Romp: Massief gebouwd, maar niet gedrongen. De voorhand is fors en overschrijdt het niveau van de achterhand. De rug is recht, plat en gespierd, de lende is kort en solide, de achterhand is laag en breed, licht schuin aflopend. De borstkast is goed ontwikkeld en loopt af naar de elleboog. De staart is hoog ingeplant, breed bij de inplant, en wordt gecoupeerd bij de vierde wervel. In actie wordt de staart geheven, maar nooit recht omhoog gedragen.
Vacht: Korte vacht, glanzend, kort dicht behaard met lichte ondervacht.
Kleuren: Zwart, zwart gestroomd, blauw (grijs), blauw gestroomd, rood en beige met masker (blauw of zwart).
Dus op de snuit van de Cane Corso is een grijs of zwart masker toegestaan, mits deze niet verder loopt dan de ooglijnen. Wit is toegestaan op de borst, voeten, en neus. Black and Tan is niet toegestaan.
Schofthoogte: Reu van 64 tot 68 cm, teef van 60 tot 64 cm (met 2 cm speling).
Gewicht: Reu van 45 tot 58 kg, teef van 38 tot 47 kg (met 2 ŗ 3 kilo speling)Herkomst & Oorsprong

Net zoals de Mastino Napolitano ligt de oorsprong ver in het verleden, men kan echter uitsluiten dat de een van de ander afstamt. Zij zouden wel op zijn hoogst de Romeinse Molosser als gemeenschappelijke voorvader gehad hebben. Er zijn weinigen die niet zullen beamen dat deze oude hond uit twee typen bestaan. Een zwaarder type, de huidige mastino napolitano en een lichter type die de voorvader zou zijn van de huidige Cane Corso. Deze theorie wordt gestaafd door het feit dat een soortelijk verschil wordt teruggevonden in de velen afbeeldingen die zijn terug gevonden in boeken, tekeningen en beelden, die geschilderd zijn vanaf de Etruskische en Romeinse periode. Het staat vast dat de Cane Corso al goed bekend was in de middeleeuwen. Ook in diverse verhalen werd de Cane Corso ook beschreven, bijvoorbeeld in het verhaal Maccheronnee door Teofile Folengo rond 1201 na Chr., ook in het gedicht La Caccia (1591) van Erasmo da Valvasone word de Corso genoemd. Een verbazingwekkende getuigenis vinden we in een beroemd schilderij van F. Hackert, hofschilder aan het hof van Ferdinand IV van Bourbon. De voorstelling toont, op het koninklijk landgoed van Persano, een soort van groot amfitheater waar enkele Corso's worden vastgehouden door hun begeleiders alvorens midden in de arena los gelaten te worden op wilde zwijnen. Rondom kijken genodigden van de koning toe op het gebeuren. De Cane Corso heeft in het midden en zuiden van ItaliŽ geleefd en zich hier ook verspreid. Het eerste en meest belangrijke gebruik van de hond was tijdens de jacht, en dan in het bijzonder op wilde zwijnen en ander (eetbaar) groot wild. Ook werden Cane Corso's op een vredelievend toneel actief, zoals voor vele boeren, schaapherders en ter bescherming van veldwachters. Voor boeren was de hond een onmisbare schakel in de familie, niet alleen ter bescherming van het erf, voor bijvoorbeeld wolven, maar ook voor het hoeden van koeien, geiten en schapen. Daarbij werd er in die tijd ook nog wel eens wat vee gestolen iets wat op een boerderij met een aantal Corso's niet echt aan te bevelen viel, u kunt zelf wel raden waarom. De veldwachters in bepaalde streken hadden de opdracht stropers en struikrovers op te sporen, uiteraard werd dit werk ook met een hond gedaan, u raad het al, dit was in die tijd en streek natuurlijk ook een Cane Corso. U leest het al de hond (Cane Corso) was aantal jaren geleden onmisbaar tegenwoordig niet onmisbaar wel gewild..

U kunt ook erg veel informatie over ons geweldige ras vinden op ;www.canecorsoclub.nl